Ce urmează după DEMISIA directorului SRI. El este generalul care va asigura interimatul după anunțul lui Hellvig

Ce urmează după DEMISIA directorului SRI. El este generalul care va asigura interimatul după anunțul lui Hellvig
FOTO - caracter ilustrativ
Publicat: 03/07/2023, 13:34
Actualizat: 03/07/2023, 14:13

După demisia lui Eduard Hellvig din funcția de director al SRI, funcția sa va fi ocupată interimar, conform legii, de prim-adjunctul instituției, generalul Răzvan Ionescu. Legea de înființare a Serviciului Român de Informații spune că „directorul Serviciului Român de Informaţii are un prim-adjunct, care este şi înlocuitorul legal al acestuia”.

Cum este caracterizat generalul Răzvan Ionescu pe site-ul SRI

Potrivit informațiilor postate pe site-ul SRI, generalul Răzvan Ionescu are 47 de ani și o experiență de peste două decenii în munca operativă a Serviciului. De profesie este fizician, absolvent al Facultății de Fizică din cadrul Universității București.

  • A urmat cursurile postuniversitare cu specializarea Geopolitică și Geostrategie din cadrul Academiei de Studii Economice, a absolvit masterul NATO Senior Executive din cadrul SNSPA, a absolvit cursurile seminarului Combaterea Armelor de Distrugere în Masă și Terorismului din cadrul Centrului European pentru Studii de Securitate George C. Marshall din Germania.
  • De-a lungul carierei în SRI, Răzvan Ionescu a ocupat mai multe funcții, atât în cadrul unităților centrale, cât și teritoriale, unde a avut succese operaționale de anvergură, în parteneriat cu servicii de intelligence din spațiul euroatlantic, pe problematici privind criminalitatea organizată transfrontalieră, respectarea regimurilor internaționale privind proliferarea sistemelor de armament, fluxuri financiare internaționale, migrație și terorism.
  • A fost încadrat în SRI cu gradul de locotenent și a absolvit ca șef de promoție cursurile de inițiere. A fost avansat la gradul de general-maior la 1 decembrie 2017. Anterior numirii în funcția de prim-adjunct al directorului SRI, a condus o unitate centrală cu activitate în combaterea amenințărilor transfrontaliere. În activitatea sa a colaborat excelent cu partenerii instituționali ai SRI, atât interni, cât și externi.

„E un gest de sănătate democratică”

Eduard Hellvig și-a anunțat, luni, demisia din funcția de director al Serviciului Român de Informații, pe care o ocupa de mai bine de opt ani, afirmând că și-a îndeplinit obiectivele pe care și le-a propus, de modernizare a instituției.

„Prin urmare pot să închei etapa de viață pe care am parcurs-o în fruntea SRI. Am discutat deschis acest lucru cu președintele. (…) Este o cutumă greșită la noi ca cei care dețin funcții de putere să nu plece din ele decât în ultima clipă. Cred că este nevoie de un asemenea pas.

Este un gest de sănătate democratică. Este sănătos pentru democrație, pentru echilibrul puterilor în stat ca un director de serviciu să aibă un mandat limitat în timp. Funcția de director oferă acces la un volum semnificativ de informații sensibile. (…) Închei această etapă cu satisfacția că am făcut lucruri bune pentru cetățeni, pentru România și pentru SRI”, a afirmat Eduard Hellvig.

Prim-adjunctul directorului SRI, înlocuitorul legal al acestuia

Potrivit articolului 23 din Legea 14/1992 privind organizarea și funcționarea Serviciului Român de Informaţii, instituția este condusă de un director, cu rang de ministru, numit de Camera Deputaţilor şi Senat în şedinţă comună, la propunerea Preşedintelui României, în urma audierii celui propus de către comisia însărcinată să exercite controlul parlamentar asupra activităţii SRI, care va prezenta un raport în fata celor doua Camere ale Parlamentului.

La numirea în funcţie, directorul depune în fata Parlamentului următorul jurămînt: «Eu, …, jur că voi îndeplini de bună-credinţă şi nepărtinire, în deplinul respect al Constituţiei şi legilor țării, atribuţiile ce-mi revin în calitate de director al Serviciului Român de Informaţii”, potrivit aceluiași articol.

Eliberarea din funcţie a directorului Serviciului Român de Informaţii se face de Parlament, în şedinţa comuna a celor doua Camere, la propunerea preşedintelui sau a cel puţin o treime din numărul total al deputaţilor ori al senatorilor.

Articolul 24 din Legea 14/1992 prevede că „directorul Serviciului Român de Informaţii are un prim-adjunct, care este şi înlocuitorul legal al acestuia, precum şi 3 adjuncţi. Prim-adjunctul directorului Serviciului Român de Informaţii şi adjuncţii directorului au rang de secretari de stat şi sunt numiţi de Preşedintele României, la propunerea directorului Serviciului Român de Informaţii”.


CITIȚI ȘI:

BREAKING NEWS | Eduard Hellvig, directorul SRI, a anunțat că își încheie mandatul! LIVE TEXT: ”Este sănătos pentru democrație!” / ”Pietrificarea în funcţie nu este bună”

Victor Ponta, reacție după anunțul DEMISIEI lui Eduard Hellvig. „SRI s-a modernizat, în timp ce multe instituții publice s-au deteriorat”

Mara Răducanu
Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un cuplu de pensionari a vândut tot și a plecat într-o croazieră în jurul lumii....
Palatul Kensington, anunț de ultimă oră despre Kate Middleton. Scenariul de care se temeau cu...
FOTO. Ilinca Vandici a făcut-o praf pe Bianca Drăgușanu! Războiul frumoaselor foste iubite de fotbaliști
Mama fostei campioane olimpice la gimnastică a murit duminică într-un accident rutier
România introduce salariul minim european în acest an. Ciolacu: Termenul este 15 noiembrie
Cum arată casa în care locuiește Zanni, câștigătorul Survivor All Stars. Vila full smart are...
Veșnic tânără! Are 74 de ani, dar arată fabulos. Mulți nu îi dau vârsta: ce...
Tinerii îmbrăţişaţi înainte să fie luaţi de ape, în Italia, sunt români. Patrizia, Bianca şi...
Ei sunt cei trei tineri dispăruți în urma inundațiilor din Italia! S-au îmbrățișat în timp...
Mărturisirile cutremurătoare făcute de nepotul celor doi bătrâni din Iași, cărora le-a ars casa! „Au...
Cum au arătat Andreea Esca, Delia sau Andra când s-au căsătorit. Andreea Bănică a strălucit...
Când se va circula pe autostradă între București și Sibiu? Informații despre viitoarea autostradă a...
Netanyahu nu renunţă: Tensiunile în Gaza nu se vor încheia până când Hamas nu va...
LEGĂTURA cu VENUS, PIERDUTĂ! De ce este aceasta importantă?
Elevii sunt OBLIGAȚI. Rămân pe dinafară dacă nu respectă. Lege nouă în România.
Anunț de ultimă oră de la ANM! Temperaturile se apropie de pragul canicular. Unde se...
Cine e Dani, băiatul înecat în bazin! Detalii șocante
Cu ce intenții a chemat-o Gagea pe Roberta în camera roșie? Ce părere are Sebastian...
Andrei Aradits, dezvăluiri neașteptate despre relația cu Andreea Bălan: „Nu prea ne plăceam așa. Nici...
BANCUL ZILEI. Bulă ajunge pentru prima dată la țară. Vede un țăran și îl întreabă:...
Mai mulți asteroizi potențial periculoși amenință planeta Marte
×